24 händelserika timmar i New York City

Jag sitter på första parkett när min Tripper Bus tar sig in i Manhattan. För en halvtimme sedan hägrade bara stadsbilden i fjärran, men nu är jag mitt i smeten.

”C’mon! Get outta here! Move along folks! Comin’ through!”

– Kubafödda busschauffören Paul hetsar övriga trafikanter.

När vi nått centrum har han bytt ut sitt lugna temperament mot en klart tuffare variant.

Jag kliver av och blir genast berusad av stadspulsen.

Hästdroskor, poliser, taxibilar, blombud, joggare, affärsmän och unga damer med fotomodellsaura viner förbi i ett rasande tempo.

The Late Shows nya värd Stephen Colbert tittar på mig från en reklamskylt, skyskraporna sträcker sig högt upp och gatubrunnarna släpper ut ånga likt i en film.

Men detta är på riktigt, detta är New York City.

Skostrul ledde till upptäcksfärd

Planen var att ta en lugn första kväll och planera inför den sista dryga veckan av resan. En kortare kvällspromenad skulle jag kanske göra.

Planerna kullkastas då mina skor till slut ger upp halvvägs till mitt boende. Efter att ha checkat in på mitt delade rum på The Out NYC beger mig ut på gatorna för vad som skulle bli 24 händelserika timmar (inklusive nattsömn).

In och ut ur Grand Central Terminal

Burgarsugen som bara den beger jag mig till Shakeshack för att avnjuta en Smokeshack Burger och en Vanilla Shake. Näst bäst efter Umami Burger hittills!

Passande nog låg närmaste restaurang inne i Grand Central Terminal, den klassiska terminalen för pendel- och järnvägstrafik som varit aktiv sedan 1871.

Efter maten går jag bara runt och beundrar byggnaden, dock med ett kort stopp i det Apple Store som ligger under det höga taket i terminalens ena kortsida. Svårslaget läge.

Fram och tillbaka längs med Time Square

Med mat i magen blir nästa stopp världens troligtvis mest kända torg, Times Square.

Times Square fick sitt namn av New York Times som hade sitt gamla kontor där. I dag är det en stor turistattraktion som årligen tar emot över 50 miljoner besökare.

Hit kommer folk för att äta, shoppa, besöka teaterdistriktet på närliggande Broadway eller bara för att ta in atmosfären. Jag är här för det sistnämnda.

Upp och ned för 30 Rockefeller Plaza

En bit bort från Times Square ligger affärs- och nöjeskomplexet Rockefeller Center.

Intressantas för mig här är 30 Rockefeller Plaza som producerar program som Saturday Night Live och The Late Show. Om man vill se en fet utsikt över New York City ska man bege sig till toppen här. Jag börjar snacka med Gevin från Nya Zeeland som är där av samma orsak. Vi drar upp.

Denna bild kostade 32 dollar. Så mycket behöver en vuxen att besöka Top of the Rock som det kallas. Saftigt, men värt när mörkret har fallit och staden lyses upp.

Efter hissfärden ned tar jag och Gevin varsin öl på The Stagecoach Tavern. Likt mig reser han ensam. Vi byter tips och jag drar tillbaka till hotellet.

Runt runt i Central Park

Ny stad. Ny tidig joggingtur.

Tidigt på tisdagsmorgonen drar jag på löpartightsen för en tur till och runt i Central Park.

Som alla joggingturer denna resa blir tempot halvdant då jag måste stanna, fotografera och titta hela tiden. Löven har börjat skifta färg och man får en en skön kontrast mot de hektiska gatorna som omger parken.

Det är hyfsat med folk i parken. Turister som fotograferar, barn som spelar baseball och löpare som svettas är de tre vanligaste typerna.

På söndag är det dessutom New York City Marathon och funktionärerna är i full gång att sätta upp läktare och avspärrningar.

New York City Marathon går genom Central Park och lockar drygt 50 000 löpare. Det är världens mest populära maratonlopp.

Borttappat och återfunnet kreditkort

Hittills hade denna resa flutit på utan problem. Denna eftermiddag skulle det dock gå åt helvete, om än bara för en stund.

När jag ska betala för dagens lunch på The Theater Row är mitt kreditkort borta!

Jag börjar kallsvettas, vänder ut och in på min plånbok och väska och ser att jag inte ens har tillräckligt med kontanter för att betala för lunchen.

Efter lite logiskt tänkande och ett kort samtal till The Stagecoach Tavern är oron borta. Mitt kort ligger i säkert förvar hos dem. Mitt gubbflyt är otroligt, helt otroligt.

Efter en dryga timme återvänder jag till den snälla och förstående restaurangägaren och betalar resten av min nota.

De får mycket i dricks.

Halloweenkostym uppstyrd

Efter att pulsen sjunkit till en hälsosammare nivå är det dags att styra upp en kostym för fredags Halloween-fest. Jag har blivit bjuden till Spotify av mina klasskompis Fredrik Norén. Tackar!

Att Halloween är ett betydligt större evenemang här än i Sverige vet man ju, men alla butiker är packade som en högsäsongsdag på Ullared.

Min försäljare Mike på Ricky’s menar dock att det är helt okej denna vecka. Värre är veckorna innan då folk är mer specifika i vad de ska. Denna vecka kvittar det för de flesta förklarar han.

Mot Irving Plaza för glamrock

Med kostym och smink i en påse beger jag mig till Irving Plaza för en oförglömlig kväll med The Darkness, Kit, några lokala rockare och en familj från Gotland.

Men det hör inte till de första 24 timmarna.

I dagens låt får vi höra Ryan Adams tolka Taylor Swift.

/Alex